Gå baklänges och bli smartare

När jag var på min akupunkturpraktik i Kina så såg jag ofta personer som var ute och gick baklänges. Speciellt i parkerna där bilar och mopeder inte får köra. Om det inte var för att jag redan sett och upplevt andra ovanliga saker (tex enorma pensionärsgrupper med svärd, par som glider runt i pyjamas och lurviga tofflor på kvällen, personer som ensamma övar på operasång varstans och att tryckas in en överfull hiss av hiss-personal) redan så hade jag nog tyckt att det var lite märkligt. Men icke. Min klasskompis Linda, som är från Kina, förklarade att baklängesgång stimulerar hjärnan och gör en mer skärpt. Jag vart såklart nyfiken och läste på mer i ämnet.

Enligt Life Cultivation and Rehabilitation of Chinese Medicine så leder baklängesgång till ökat blodflöde till hjärnan, reglering av nervernas funktion och kan avhjälpa nackvärk, ledbesvär (från midjan och ner), “Frozen shoulder” m.m.

När jag letade efter moderna artiklar och studier om baklängesgång så hittade jag bla att det:

  • Förbättrar kroppskännedom och koordination.
  • Skärper tanke- och kognitionsförmågan.
  • Främjar ett glatt humör och god sömn.
  • Stärker skelettet och sådana muskler som sällan används.
  • Ger bättre balans och hållning.
  • Bränner mer kalorier än vanlig gång och ökar ämnesomsättningen.
  • Hjälper vid knäbesvär.

När man går baklänges så lägger man automatisk först ned främre delen av foten. Något som förespråkas även av “barfotalöpare” för dess många fördelar på rörelseapparaten. (Du som lyckats missa hela barfota-trenden bör läsa boken Born to Run av Christopher McDougall)

Min klasskompis berättade att det på vissa platser i Kina är förbjudet att gå baklänges eftersom det orsakar en del olyckor. Hennes egen far, som varit professionell mästare i kinesisk medicinsk Qi gong och Kung fu, brukade ofta gå baklänges innan han ramlade och bröt armen. Efter det slutade han tvärt..

Om du är sugen på att testa baklängesgång kanske en god ide kan vara att hålla dig på en gräsmatta eller löpbandet på gymmet. Det är säkerligen ett bra sätt att få igång en konversation. Eller kanske skrämma bort folk 😉