Förkylningstider

Här kommer mina bästa tips mot förkylning utifrån Traditionell Kinesisk Medicin (TKM):

Det allra viktigaste är att handla så tidigt som möjligt. Gärna innan några symptom uppkommit. Om du har varit ute i busväder, blivit nedkyld eller träffat på folk som är sjuka kan det vara en bra idé att boosta immunförsvaret med te och värmebehandling och vila.

Ett bra te är att koka skivor (3-4 mm tunna) av färsk ingefära i 10 minuter, låta det svalna lite och pressa i färsk citronjuice och honung.
Färsk ingefära är väldigt bra på att värma kroppen och eliminerar kyla från ytan genom att sätta igång svettning. Den lindrar bihålesvullnad, huvudvärk (det finns många olika typer av huvudvärk inom TKM och detta gäller just förkylningshuvudvärk), nackstelhet och slembildning. Färsk ingefära motverkar även gifter, har anti-histamin effekt samt innehåller många antioxidanter.
Citronen läggs till för att balansera ingefärans värmande effekt och bör inte uteslutas. Citron är bra vid halsinflammation och hosta samt innehåller mycket C-vitamin vilket är bra för immunförsvaret.
Honungen är viktig för att skydda magslemhinnan mot den starka ingefäran och citronen. Utan den är risken för halsbränna stor. Honung är också bra på att avgifta kroppen och lindra värk i kroppen och halsen. Den har en allmänt stärkande effekt och stimulerar immunförsvaret.

Observera att ingefärate är bra ända tills eventuell halsont uppkommer. Enligt TKM är halsont ett så kallat “hetta-besvär” och då är ingefärans värmande effekt inte längre önskvärd. Plocka då bort ingefäran ur receptet och drick te på endast honung och citron!
Har du ingen citron hemma så fungerar päron bra mot hosta och halsont. Antingen färskpressad eller kokt som soppa.
När jag var på min akupunkturpraktik i Kina och bad om citron på en restaurang på grund av halsont så serverades jag istället en kanna päronjuice. Servitrisen förklarade att citron var en exotisk frukt som historiskt varit svår att få tag på (åtminstone i den delen av Kina) och därför användes päron istället mot halsont.
Päron är speciellt bra vid torrhosta, heshet, feber och när man är slemmig och rosslig i halsen. Personligen brukar jag lägga till kardemumma för att päronet inte ska störa matsmältningen. Annars är det lätt att få ont i magen. Kardemumma har också en lindrande effekt vid hosta, slembildning och halsbesvär. Som en bonus sänker den även förhöjda IgE-värden (hos vanliga former av allergi).

Värmebehandling kan exempelvis vara att ta ett varmt bad eller basta till man känner sig helt uppvärmd inifrån och ut. Men eftersom det är viktigt med värmebehandling så fort som möjligt är det enklare att ta ett varmt fotbad med en kopp te, filtar och värmekudde i ländryggen. Se till att vattnet är så högt att det minst täcker anklarna. Sitt så länge att du känner dig genomvarm inifrån och ut och svettas lätt. Ha extra vatten bredvid dig så att du inte behöver lämna fotbadet för att fylla på när det svalnat. Håll dig lagom varm efteråt så att du inte klär av dig för att du känner dig varm.

Med vila menas att stänga av telefonen, lägga sig i sängen (ej tv-soffan) med dubbla täcken och inte göra något annat än att vila eller sova. Både kroppen och hjärnan ska vila. Det stärker immunförsvaret.